Sömn

Gör detta för att sova bättre

Sömnen är en stor och inte minst viktig del i våra liv, och att sova bra är nödvändigt för att vi ska klara av vardagen. Dessvärre är sömnproblem ett fenomen som blir allt vanligare bland svenskar; många har svårt att komma till ro på kvällen och känna sig utvilade på morgonen. Detta kan bero på en mängd olika faktorer, men har därför också många olika lösningar.

Motion är bra men inte just innan läggdags

Det är svårt att ge ett gemensamt svar på vad som är bäst för varje individ, men att få in vissa vanor i vardagen kan underlätta mycket när det kommer till sömnen. Något som brukar hjälpa för de flesta är att få in några minuters extra rörelse om dagen.

Det behöver inte vara många timmar, men att lägga in en halvtimmes promenad eller joggingtur, ett cykelpass eller annan lågintensiv träning minskar mängden stresshormon i kroppen och gör det lättare för dig att somna på kvällen. Att träna för nära inpå läggdags kan dock ge motsatt effekt och försvåra insomningen, eftersom kroppens nedvarvning tar ett par timmar.

En förbättrad kost kan ge en förbättrad sömn

Väl känt finns det viss kost som får dig att komma upp i högvarv, och en del som gör dig lugn. Men visste du att det finns livsmedel som innehåller mineraler, som i många fall påverkar sömnen positivt?
Exempel på sådana livsmedel är nötter och fröer, som besitter höga halter magnesium, vilket får oss att känna oss avslappnade.

Melatonin, sömnhormonet, bildas bland annat med hjälp av vitamin B6, vilket finns i kikärtor och animaliska livsmedel. Det finns också en rad livsmedel som bör undvikas för att få bättre sömn. Generellt sett är det bra att undvika för stora måltider, framförallt på kvällen, eftersom det kan störa matsmältningen och göra det svårt att sova. Att äta mat innehållande capsaicin (ett ämne som finns i chili) påverkar kroppstemperaturen och försvårar insomningen ytterligare.

Vanor och rutiner hjälper oss att slappna av

Det finns många mindre saker som går att ändra på i vardagen för att förbättra sömnen. Om du dricker mycket koffein, alkohol eller sockerhaltiga drycker rekommenderas att dra ner på det, liksom rökning, som också har en negativ påverkan på sömnen.

Under dagen rekommenderas att få in så mycket dagsljus som möjligt, för att på kvällen undvika ljus i mesta möjliga mån. Detta för att kroppen blir trött när det blir mörkt, och att ljus från till exempel skärmar och LED-lampor kan störa den naturliga insomningsprocessen.

Sist men inte minst är det också viktigt att få in bra rutiner, inte bara sådant som inkluderar ovanstående rekommendationer, utan även en dygnsrytm som är stabil. Att gå upp samma tid varje morgon, liksom att lägga sig vid samma tid, kan göra stor skillnad på hur snabbt du somnar och hur bra sömnen blir.