runt fönster

Runt fönster – den nya inredningstrenden

Flytta er, rektangulära och fyrkantiga fönster! Husägare väljer nu runda fönster för att ge sin inredning en touch av stil. Den här nya trenden är perfekt för dem som vill göra ett uttalande utan att vara för flashig.

Runda fönster kan användas i vilket rum som helst, och de finns i olika material och storlekar. Så om du letar efter ett sätt att lägga till lite karaktär till ditt hem, överväg att lägga till ett runt fönster!

Varför har runda fönster blivit en trend?

Runda fönster har fått mycket uppmärksamhet på sistone, och det är med goda skäl. Dessa runda fönsterkonstruktioner har använts i århundraden på platser som kyrkor, slott, hem och andra byggnader på grund av deras ikoniska form och iögonfallande estetik. Är ditt hem i behov av en liten uppfräschning? Denna nya inredningstrend är det perfekta sättet att ge ditt personliga utrymme lite karaktär.

Det som gör ett runt fönster så speciellt är det sätt på vilket ljuset sprids i rummet när solen kommer in. Det kastar underbara runda skuggor som dansar runt i rummet under olika tider på dagen, vilket skapar en atmosfär som är både vacker och lugnande. 

Inte nog med att dessa fönster lyser upp rummen estetiskt – det gör också underverk för ventilationen. Den runda formen skapar en unik luftväg som är perfekt för att vädra inne i en byggnad eller ett hem. Kort sagt: runda fönster erbjuder skönhet, ljus och praktiska egenskaper, vilket gör dem till ett utmärkt designval i alla utrymmen.

Hur du kan integrera ett runt fönster i din heminredning

När du vill ha en ny, intressant variant av din heminredning är dessa typer av fönster ett utmärkt alternativ. Det kan ge extra ljus och stil till vilket rum som helst utan att ta upp för mycket väggutrymme. Eftersom de dessutom finns i olika storlekar och färger är det lätt att hitta ett som passar perfekt till din övriga inredning. 

Det bästa av allt är att ett runt fönster ger en unik kontrast mellan klassisk design och modernt utseende; det gör dem till den perfekta medelvägen när du planerar din heminredning. 

Att integrera runda fönster i din heminredning är enkelt: använd dem för att lysa upp hörn eller på platser där det naturliga solljuset är begränsat eller blockerat. Lägg till skira gardiner för extra ljusfiltrering utan att skymma själva fönsterdesignen. Vare sig du målar en kantlist eller förvandlar en hel innervägg kan ett runt fönster ta ditt hems utseende från ordinärt till extraordinärt!

Fördelarna du får ta del av

Runda fönster är ett utmärkt sätt att skapa en intressant och unik stil i alla rum. De skapar inte bara en spännande estetik, utan har också en rad praktiska fördelar jämfört med traditionella rektangulära fönster. 

För det första erbjuder detta fönster ett större synfält jämfört med sina fyrkantiga motsvarigheter eftersom deras kurvor ofta möjliggör siktlinjer i riktningar som annars inte skulle vara möjliga. Dessutom bidrar den mjuka formen till att fördela luft och ljus jämnt i hela rummet i stället för att ha hotspots där något av dem är mer koncentrerat. 

För dem som letar efter ett iögonfallande sätt att föra in dagsljuset och fantastiskt effektiva vyer i sin boendemiljö kan ett runt fönster vara den perfekta lösningen!

Tips för att välja rätt storlek och stil på det runda fönstret för ditt hem

Dessa fönster kan även ge karaktär och charm åt ditt hems exteriör, men det är viktigt att välja rätt storlek och stil för att det ska bli rätt. Storleken på det runda fönstret du väljer bör vara proportionell mot storleken på ditt hus eller din vägg – små runda fönster kan få ett litet rum att se trångt ut medan ett stort runt fönster kan överrösta ett mindre hus. 

Runda fönster kommer såväl fasta som öppningsbara. Ett fast fönster är billigare, men mindre praktiskt. Ett öppningsbart fönster gör det väldigt lätt att vädra ditt hem samtidigt som det är mycket enkelt att hålla rent, då de kan vridas runt helt och hållet tack vare sina pivotgångjärn.

För att se till att ett fönstret ska se snyggt ut men samtidigt tjäna sitt praktiska syfte ska du välja ett material som matchar arkitekturen i ditt hem. Det finns fantastiskt fina runda fönster av vit ek som passar jättebra till de flesta stilar, samtidigt som de är väldigt hållbara och tåliga mot väder och vind. Det finns även modeller med spröjs om du vill ha en till originell detalj.

Slutligen bör du överväga om du behöver treglas, dubbla glasrutor eller om det räcker med ett lager glas – baserat på klimatet, behovet av bullerdämpning och andra faktorer. Med dessa tips i åtanke bör det bli lättare att välja det perfekta runda fönstret för ditt hem!

Hur installerar man ett runt fönster i sitt hem?

Att installera ett runt fönster i ditt hem kan vara ett roligt och givande projekt för alla gör-det-själv-entusiaster! Det finns flera olika steg att ta hänsyn till när du tar dig an den här uppgiften:

  1.  Du börjar med att mäta öppningen. Hålet bör vara omkring två cm större än själva fönstret.
  1. När du har sågat ut öppningen rekommenderar vi att sätta några träklossar på hålets utsida, så att fönstret inte kan trilla ut när du i nästa steg ska sätta det på plats. 
  1. Sätt fönstret på plats. och säkra det med träklossar även på insidan.
  1. Använd träkilar för att försäkra dig om att ditt runda fönster sitter mitt i öppningen. 
  1. När du bekräftat att det sitter på sin plats ska du spruta in fogmassa i springan runt fönstret. Använd måttliga mängder, du vill inte skapa ett tryck runt ditt nya fönster.
  1. Avsluta med att sätta smygen samt foder på såväl utsida som insida. Täta med silikon vid behov. 

Om du är orolig för att installera det själv finns det gott om handledningar på nätet som ger användbara tips längs vägen. Annars kan du alltid be en yrkesman göra installationen. 

Runda fönster erbjuder något verkligt annorlunda när det gäller design. Istället för de vanliga fyrkantiga eller rektangulära fönstren är dessa runda former iögonfallande och kan göra ett subtilt uttalande i vilket hem som helst. I slutändan ger runda fönster dig som husägare den perfekta möjligheten att vara kreativ med dina designbeslut och släppa in lite mer solsken i ditt liv!