hälsa

Så boostar du ditt immunförsvar inför hösten

Med stora kliv knackar hösten på dörren. Hösten är ju en fantastisk årstid i mångas tycke. Man får tid att varva ner efter sommarens ofta höga tempo samtidigt som man har möjlighet att göra en omstart på många områden.
Depåerna med sol och vitaminer är påfyllda efter sommarens soltimmar och långa dagar. Vi har haft möjligheter att fylla på kroppens förråd med naturliga vitaminer, med all tillgång till frukter och grönsaker och dagsljus som erbjudits under sommaren.

Inventera dina befintliga rutiner

Nu handlar det om att vi ska förvalta det vi påbörjat och inte ge efter allt för lätt och kanske falla tillbaka i gamla hjulspår. Vi kan helt enkelt göra en liten inventering av vilka depåer och rutiner vi redan har. De områden som vi har möjlighet att påverka ska vi nu göra allt vi kan för att bibehålla och kanske till och med utöka eller anpassa så att de passar även under vinterhalvåret.

Det är viktigt att komma i gång med rutinerna så tidigt som möjligt innan vintern. Då har vi byggt upp ett ståndaktigt immunförsvar som kan rå på det mesta. En god planering är som alltid oftast nyckeln till att få dessa rutiner att fungera och att kunna bibehålla dem även när en allt mera hektisk vardag gör sitt intåg.

Planera och sätt av tid för träning

Att sätta sig ner och boka in några träningspass i veckan i kalendern är en bra början. Här handlar det inte alltid om att gå på gym och kanske behöva vara nära andra människor. Anpassa träningspassen efter dina egna intressen  och förutsättningar.

Du kanske vill ta en snabb promenad tre gånger i veckan? Perfekt! Där har du en bra början. Du kanske även vill göra ett litet minigym hemma, som hela familjen kan ha nytta av? Några träningsgummiband och en gymboll är en perfekt början, som inte kostar alltför mycket. Har du en bra grundkondition då orkar också kroppen stå emot ganska mycket.

Ät mycket av säsongens frukt och grönsaker

En annan sak att tänka på är att äta mycket frukt och grönsaker. Handla hem de frukter och grönsaker som finns för säsongen och lär dig att använda dem. Leta upp nya recept och botanisera bland dem. Involvera gärna hela din familj så att alla kan komma med idéer och känna sig delaktiga.

Ta för vana att alltid äta en sallad till dina mål mat. Ät några frukter och grönsaker per dag, tillsammans ska det bli minst 500 gram om dagen. Och så förstås, lika viktigt som alltid, är att tvätta händerna ofta och noga! Med dessa redskap i bagaget har du skapat ett perfekt kit för att boosta ditt immunförsvar för vintern!