vinterskor

Tänk på detta när det är dags att köpa nya vinterskor!

Det kanske känns som att sommaren precis var här och att vi sprang barfota i gräset eller låg i hängmattan och läste en bok. Ibland tar sommaren slut alldeles för fort och hösten och vintern knackar på dörren innan vi har fått en chans att lägga undan sommarshortsen och sandalerna. Oavsett årstid är det viktigt att våra fötter mår bra, att vi har bekväma skor som känns lagom varma och som är ett bra stöd för våra fötter.

När vi har skor som är för små eller av andra anledningar sitter obekvämt på fötterna gör det såklart att vi inte har någon vidare lust att röra på oss. Obekväma skor kan helt enkelt leda till att det både påverkar vårt humär på ett negativt sätt samtidigt som de kan öka risken för skoskav och även risker för allvarligare fotskador.

Hur väljer jag bra vinterskor?

När du ska köpa ett par vinterskor som ska fungera under hela vintern och inte tvinga in dig innan du själv önskar är det viktigt att välja ett par som är vattentäta, släpper ut fukt och har bra andningsförmåga. Detta gör att dina fötter håller sig torra och sköna under hela din utevistelse. Att skorna har en bra isoleringsförmåga är också viktigt för att slippa frysa om fötterna under årets kallaste månader.

Fryser vi om fötterna, brukar det påverka värmen i resten av kroppen också, vilket gör att bra vinterskor är A och O för en varm vinter. Skorna ska gärna sitta fast på din fot men inte för hårt, då brukar det betyda att de har en bra isoleringsförmåga. Om man vill handla miljövänligt ska man titta efter skor som är slitstarka och håller länge.

Om man investerar i skor som man tänker att man ska ha länge är det ju självklart också viktigt att man tycker om skorna, att man känner sig fin i dem. Annars blir det lätt att de hamnar i garderoben och då blir det inte ett så miljövänligt köp trots allt.

Gore-tex - hur fungerar det?

Det berömda Gore-tex membranet kom för cirka 40 år sedan och hjälper oss att hålla fötterna torra samt ger våra fötter en bra ventilation. Skor med Gore-tex membran reglerar temperaturen och avlägsnar fukt så att man upplever en skön torr känsla i sina skor.

Gore-tex membranet innehåller mikroskopiska porer som är 700 gånger större än ångmolekyler och 20.000 gånger mindre än vattenmolekyler vilket gör att vatten från utsidan inte kan tränga in i skon. Trots detta kan fukten från insidan komma ut vilket ger torra fötter.