Soppa

Recept på goda och värmande soppor

Soppor är ofta underskattade och serveras kanske inte allt för ofta där hemma. Men en soppa som är vällagad med färska primörer och som kanske har fått stå på spisen i några timmar brukar vara väldigt uppskattad. Att servera ett gott nybakat bröd till sätter ofta lite guldkant på hela måltiden. När man lagar soppor gör man det med fördel av de primörer som årstiden erbjuder. Dels blir det så mycket billigare och smaken brukar bli fantastisk när man använder sig av rätt ingredienser för årstiden.

Soppor som man blir nöjd och glad av

Vi äter ju många gånger med ögonen och det är viktigt att det vi äter ser både gott och läckert ut. En färgsprakande soppa med många olika ingredienser kan reta även den mest kräsna personens smaklökar. På hösten och vintern finns det många olika primörer som bjuder på fantastiska färger. Morot, rödbeta och olika sorters kål är tips på grönsaker att använda i sin soppa under de årstiderna.

Man kan med fördel hålla sig till grönsaker och göra en god vegetarisk soppa. Man kan också tillsätta kött eller kyckling i soppan för att göra den lite mer mustig. En skvätt rödvin i köttsoppan smakar fantastiskt gott och även lite pressad vitlök om man inte har något emot doften dagen efter.

Tycker man om svamp så kan en soppa gjord på olika sorters svamp vara fantastiskt gott på vintern och hösten. Tillsätt gärna en skvätt grädde och lite vitt vin för att höja smaken ytterligare. Gillar man lite sting på sin soppa kan man med fördel ha i lite chili som gör att soppan får lite extra smak.

Soppa på sommaren?

Nej säger många, soppa äter man inte på sommaren, det tillhör hösten och sommaren. Men om vi ska vara ärliga så kan man faktiskt äta soppa året runt och eftersom vi bor i Sverige kan sommaren också vara kall och ruggig om vi har otur. Då kan det vara skönt att värma sig med en varm sommarsoppa.

En god och härlig Ängasoppa brukar vara en favorit hos många. Den kan man laga med både frysta och färska grönsaker, helt enkelt vad man har hemma. Den är lätt att laga och det man behöver förutom grönsaker är en skvätt grädde och lite mjölk. Den går fort att laga och smakar gott en lite kallare sommarkväll.

En klassisk klar soppa med sommarens grönsaker och med gott och mört kött i är inte heller fel även om det är sommar. Den kan med fördel småkoka lite längre för att köttet ska bli mört och gott. Dricker man ett glas vitt vin till så kanske man ändå kan känna att sommarkänslan är där även om man tillhör de som förespråkar soppor på höst och vinter.

1 reaktion på ”Recept på goda och värmande soppor”

  1. Pingback: Med en gasolgrill kan man grilla året runt - SmultronStina

Kommentarer är stängda.