slå ihop lån

Därför ska du slå ihop lån

Att slå ihop lån görs i syfte att spara pengar. En ansökan om att slå ihop sina lån går alltid till på samma enkla vis.
1. Välj en långivare.
2. Fyll i de uppgifter som efterfrågas.
3. Signera med ditt BankID.
4. Din ansökan är klar.

Innan du ansöker om att slå ihop krediter och lån

Även om ansökningsprocessen är otroligt enkel och ivägskickad och klar på ett par korta minuter så är det ändå viktigt att först ta ett par minuter att se över vissa detaljer. Till att börja med så är det viktigt att du ser över hur mycket pengar som du är skyldig totalt sett på samtliga de lån som du önskar slå ihop.

Kolla även upp vilken effektiv räntekostnad du har på dina lån som du önskar samla. När detta är gjort så är det dags att jämföra effektiva räntekostnader hos de långivarna som du är intresserad av. För att du ska kunna spara pengar på att slå ihop krediter och lån så behöver du få ditt nya enda lån till en lägre effektiv räntekostnad än vad du har på dina nuvarande lån i dagsläget.

Till sist så är det också viktigt att komma ihåg att läsa igenom långivarnas krav så att är säker på att du uppfyller de krav som ställs. När väl dessa saker är gjorda, ja då är det också dags att välja det lån som är bäst för dig.

Vanliga krav för att få slå ihop lån

⦁ 18 år är alltid minsta lägsta ålderskrav. Det finns långivare som har krav på att låntagaren är minst 20-23 år.
⦁ Svensk medborgare.
⦁ Folkbokförd i Sverige under minst 3-5 år.
⦁ Minimuminkomst av cirka 100 000-120 000 kronor per år.
⦁ Ingen skuld- eller anmärkning hos Kronofogdemyndigheten.

Dessa ovan angivna krav är generella, utöver de generella kraven så kan även ytterligare krav förekomma. Kom alltid ihåg att först noga läsa igenom krav- och villkor på det lån som du funderar på att ansöka om.

Din kreditvärdighet avgör hur många lån du kan slå ihop

Det är alltid din individuella förmåga att betala dina skulder, det vill säga din kreditvärdighet, som avgör om- och hur mycket pengar du får låna. När man ansöker om ett lån i Sverige så görs enligt den svenska kreditupplysningslagen alltid en kreditupplysning. En låg kreditvärdighet ger vanligtvis låntagaren mindre möjligheter att få lånet beviljat.

Det finns dock gott om långivare som kan bevilja dig ett lån även om din kreditvärdighet skulle vara lägre. Skulle man bli beviljad ett lån med låg kreditvärdighet så sker detta ofta på bekostnad av en högre effektiv räntekostnad och många gånger ett lägre lånebelopp än vad man kanske egentligen hade önskat.

Vill man ge sig själv de bästa förutsättningarna att slå ihop krediter och lån till en lägre effektiv räntekostnad, ja då bör det också vara prioriterat att man startar omgående med att försöka förbättra sin kreditvärdighet. Anledningen till att det är rekommenderat att börja förbättra sin kreditvärdighet snarast är att detta heller inte är gjort i en handvändning utan kan ofta ta längre tid än beräknat. Vill du börja redan nu med att förbättra din kreditvärdighet så bör du fokusera på att:

⦁ Öka din taxerade årsinkomst.
⦁ Dra inte på dina onödiga kreditupplysningar eller betalningsanmärkningar.
⦁ Inled ett månadssparande.
⦁ Slå ihop lån och krediter.
⦁ Till sist men absolut inte minst, hamna inte med en skuld och anmärkning hos Kronofogdemyndigheten.

Tips!

Gör upp en månadsbudget över dina inkomster och utgifter. En budget gör att du får bra kolla på vilka pengar som kommer in- och hur du spenderar dina pengar. Med din budget så får du också bra vägledning i hur du kan öka dina inkomster men framförallt vad du kan göra för att också spara in en bra slant här och där.

Använd lånet till det som det är avsett för

När man önskar slå ihop lån och krediter så har man alltid möjligheten att med det nya lånet själv avbetala alla nuvarande dyra lån och krediter eller låta den nya långivaren sköta detta. Om du väljer att lösa dina nuvarande lån själv så är det också viktigt att göra så omgående och att låta lånet gå till det som det var avsett för, att lösa dyra lån och krediter.

Vet man med sig att man kan ha svårt att hantera lånet och att man till och med skulle riskera att använda delar av lånet till onödig konsumtion så är det också betydligt bättre att låta den nya långivaren lösa dina dyra lån och krediter åt dig.