utbildning

Tänk på detta innan du ansöker till en utbildning

Du kanske går i tankar på att ansöka till en utbildning. Du har funderat under en kortare eller längre tid på att du borde skaffa dig en riktig utbildning eller du har kanske planer på att vidareutbilda dig inom det yrke du redan har. Du har eventuellt till och med kommit på att du vill sadla om helt och hållet och skaffa dig ett helt nytt yrke inom ett helt annat område än det du redan jobbar inom.

Möjligheterna som erbjuds i dag kan nästan sägas vara oändliga. Du kan studera på distans eller fysiskt i en skola. Du kan vara ung eller gammal, åldern spelar i dag heller inte så stor roll. Så det är bara att sätta sig ner och påbörja planeringen.

Hur vill du lägga upp och finansiera studierna?

Oberoende av vad du ska läsa eller vilken utbildning du tänkt dig så är det alltid bra att börja med att noga fundera igenom hur du ska lägga upp studierna. Ska du läsa på heltid eller deltid? Ska du jobba vid sidan om? Det dyker upp en hel del frågor som kan vara bra att ta ställning till i ett tidigt skede.

Hur ska du finansiera studierna? Jobbar du redan idag så har du kanske en arbetsgivare som är villig att sponsra delar av eller hela din utbildning. Om du är medlem i en fackförening har de ofta olika erbjudanden som innebär att de kan bidra till en del av dina kostnader, t ex studielitteratur.

Oberoende om du redan har ett jobb eller inte, så kan du alltid finansiera dina studier med studielån och studiebidrag. I vissa fall kan du även få ytterligare tillägg genom bostadsbidrag. Beroende på vilket område du tänker studera inom så kan det också finnas möjlighet att ansöka om olika stipendier. Att googla och på andra sätt ta reda på vilka möjligheter som finns här kan vara väldigt lönsamt i längden och ge dig många värdefulla tips.

Ta hjälp av proffs och nätet

Det finns ofta studievägledare som man kan kontakta inom de skolor och utbildningar man är intresserad av. Mycket information finns redan i dag att tillgå på nätet. Man kan också få en hel del värdefulla tips och idéer av vänner. Med bra framförhållning och planering kommer du en god bit på vägen.

Planering är viktig eftersom ansökan till många utbildningar behöver göras i god tid innan utbildningen börjar.
Att hålla sig informerad om när ansökningstiden går ut, är naturligtvis av största vikt. Det vore tråkigt att missa sin drömutbildning, och kanske behöva vänta ett år till, bara för att man missade ansökningstiden!

1 reaktion på ”Tänk på detta innan du ansöker till en utbildning”

  1. Pingback: Få bättre hälsa genom att investera i en massagefåtölj! - SmultronStina

Kommentarer är stängda.